Turkish Airlines beställer 50 nya långdistansflygplan

A350-900-RR-TurkishAirlines
Turkish Airlines Airbus A350. (Foto: Airbus)

Det har gått rykten om att Turkish Airlines varit på gång med en order på nya långdistansflygplan och nu har det turkiska flygbolaget lagt två beställningar på nya långdistansflygplan, både hos Airbus och Boeing.

Turkish Airlines har nu lagt en beställning på 25 Airbus A350-900 och en på 25 Boeing 787-9 Dreamliner-flygplan. Ryktena har gått varma sedan hösten förra året om en beställning av långdistansflygplan från Turkish Airlines, och turkisk media har tidigare rapporterat om att Turkish Airlines även skulle beställa åtta Boeing 747-8, något som nu inte är särskilt sannolikt.

Ordern hos Airbus innehåller förutom 25 A350 även en option på ytterligare fem flygplan av samma typ. Samma typ av order har Turkish Airlines gjort hos Boeing, där man förutom 25 Dreamliners har en option på ytterligare fem flygplan. I och med beställningen hos Boeing blir Turkish Airlines den 71:a kunden på Dreamliner-programmet som idag har beställningar på mer än 1 300 flygplan, vilket gör flygplanet till det mest framgångsrika långdistansflygplanet någonsin hos den amerikanska flygplanstillverkaren.

Idag flyger Turkish Airlines med 101 långdistansflygplan, 35 Boeing 777 och 66 stycken Airbus A330 och A340. Dessutom har man en kort- och medeldistansflotta som består av 97 flygplan i olika versioner från Airbus A320-familjen samt 87 Boeing 737-800/900.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.