Ryanair fortsatt störst i Italien

Ryanair.b737-800.aftertakeoff.arp
Ryanair Boeing 737-800. (Foto: Adrian Pingstone)

Ryanair befäste sin position som det största flygbolaget i Italien under 2017 genom att öka antalet passagerare med över 10 procent samtidigt som tvåan Alitalia tappade passagerare. Det visar statistik från den italienska flygmyndigheten, ENAC.

Ryanair transporterade 36,3 miljoner passagerare i Italien förra året vilket är en ökning med 11,2 procent jämfört med 2016. Detta medan det andra största flygbolaget i Italien, Alitalia, flög 5,8 procent färre passagerare än 2016, vilket innebär att det italienska krisbolaget flög 21,8 miljoner passagerare under förra året. Ryanair befäster och stärker alltså sin position som största flygbolag i Italien.

Det är statistik från den italienska flygmyndigheten, ENAC, som FlightGlobal tagit del av som visar hur många passagerare som flygbolag transporterade till och från samt inom Italien under 2017 och på tredje plats kom ytterligare ett lågprisflygbolag, easyJet. Det brittiska lågprisflygbolaget flög 16,5 miljoner passagerare under förra året vilket är en ökning med 10,5 procent jämfört med 2016.

På listan över de tio största flygbolagen i Italien finns två italienska flygbolag med, förutom Alitalia är det Air Italy, tidigare Meridiana, som hamnar på en nionde plats. Noterbart är att de båda italienska flygbolagen är de enda bolagen som tappat passagerare jämfört med 2016, förutom Vueling som minskade antalet passagerare med knappa 0,5 procent. Både Alitalia och Air Italy flög 5,8 procent färre passagerare än 2016. Dock är Alitalia störst på inrikeslinjer där man flög 12,2 miljoner passagerare jämfört med tvåan Ryanair som flög 11,1 miljoner passagerare under 2017.

ENACs statisk visar att det flygbolag som växte mest under förra året var Eurowings som gick från 354 000 passagerare 2016 till att flyga 1,53 miljoner passagerare under förra året. Det räcker inte för att komma in på topp-tio listan, men att registrera en rejäl ökning på 330 procent jämfört med 2016.

Totalt sett ökade antalet passagerare som flög till och från samt inom Italien med 6,2 procent under förra året jämfört med 2016, vilket i faktiska passagerarsiffror innebär att 175 miljoner passagerare flög till och från samt inom Italien under 2017.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.