Sverige lär Singapore om bioflygbränsle

Singapore delegation
Delegationen från Singapore på besök på Swedavias huvudkontor. (Foto: Swedavia)

Världens bästa flygplats är enligt många Singapore Changi Airport. Men de har saker kvar att lära, och i förra veckan besökte en delegation från Singapore Swedavia och Arlanda för att lära sig mer om bioflygbränsle. 

Swedavia är världsledande i utvecklingen av klimatsmarta flygplatser och är belönat med internationella utmärkelser för satsningen på bioflygbränsle. Detta har gjort att en delegation med representanter från bland annat Singapore Airlines, Singapores luftfartsmyndighet, CAAS, och Singapores flygplats Changi Airport gästat Swedavia för att lära mer om arbetet med flygplatsens minskade klimatpåverkan där bioflygbränsle är en nyckelfaktor. Delegationen fick även göra ett besök på Stockholm Arlanda Airports bränsledepå för att se hur förvaring och tankning av bioflygbränsle går till i praktiken.

”Det har varit ett intressant besök med mycket utbyten av erfarenheter kring hur vi som aktörer kan arbeta med att minska flygbranschens klimatpåverkan. Det är utsläppen som ska minska i första hand, inte resandet, och bioflygbränsle tillsammans med teknikutvecklingen är nyckelfaktorer i den utvecklingen”, säger Lena Wennberg, miljöchef på Swedavia.

Intresset från Singapore var stort för hur Swedavia arbetar för att skapa en större efterfrågan på bioflygbränsle så att tillgången på sikt ökar och sänker tillverkningskostnaderna. Annat som diskuterades under besöket var hur leverantörskedjan ser ut och samhällets omställning till biobränslen. Den besökande delegationen fick även göra ett studiebesök på Arlandas bränsledepå för att se hur förvaring och tankning av biobränsle går till.

Flygbranschen har de senaste decennierna gjort stora framsteg för att minska utsläppen av fossil koldioxid och på 40 år har flyget blivit 70 procent mer bränsleeffektivt. Sedan 2016 köper Swedavia årligen in bioflygbränsle motsvarande bränsleförbrukningen vid medarbetarnas cirka 10 000 årliga tjänsteflygresor. Just bioflygbränsle är en nyckel för flygets långsiktiga hållbarhet och Swedavias vision är att det svenska inrikesflyget ska vara fossilfritt år 2030.

170103 Biobränsle
Biobränsle tankas på Stockholm Arlanda Airport. (Foto: Victoria Ström)

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.