Air Force One och Un One på Arlanda?

Air_Force_One_over_Mt._Rushmore
Air Force One, Boeing 747 som används av den amerikanska presidenten. (Foto: US Air Force)

Sverige har kommit upp som en tänkbar mötesplats mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong Un efter beskedet att de båda ledarna ska mötas under våren. Blir Sverige en mötesplats kan det även bli spännande möten i flygplansväg. 

Ett möte mellan Donald Trump och Kim Jong Un planeras och förhoppningsvis ska det genomföras redan i maj. Enligt svenska medier är Sverige en tänkbar mötesplats för de båda ledarna, något som kan innebära spännande möten även på flygsidan, då mellan Air Force One och Un One.

USA:s president använder två specialbyggda Boeing 747-flygplan som har anropssignalen Air Force One när presidenten är ombord, för flygtransporter. Air Force One besökte Sverige under 2013 då Obama flög till Arlanda. Om ett möte mellan USA och Nordkorea sker i Sverige kommer troligtvis Air Force One tillbaka till Arlanda, men denna gång i sällskap av Nordkoreas presidentflygplan från landets enda flygbolag Air Koryo som sällan ses utanför den slutna landet.

Den nordkoreanska presidenten använder en sovjet-byggd Ilyushin IL-62 för flygtransporter. IL-62 var för dryga 50 år sedan var världens största flygplan men kan idag köpas för knappt en miljon kronor och är långt ifrån sina stora dagar som det hade under 1960-talet då Sovjetunionen och deras allierade använde flygplanet flitigt. En Ilyushin IL-62 har plats för 200 passagerare i en vanlig layout, men är precis som Air Force One anpassad för betydligt färre människor ombord samt med mer komfort och utrustning när presidenten transporteras.

Air Koryo som flyger IL-62:an för Kim Jong Un anses vara världens sämsta flygbolag och flyger idag på ett fåtal internationella flyglinjer från Nordkoreas huvudstad Pyongyang med närmast antika sovjet-byggda flygplan. Man flyger också inrikeslinjer i Nordkorea och har sedan förra året även synts som varumärke för bensinstationer och cigaretter i det slutna landet.

Att mötet mellan Donald Trump och Kim Jong Un skulle ske i Sverige, och Europa överhuvudtaget, ser experter dock som osannolikt. Istället sägs Mongoliet var en hetare kandidat, som förutom mötet mellan de båda ledarna ser ut att få ta del av ett spännande möte även i flygsammanhang.

Kim_Jong-Un's_Il-62_Chammae-1_at_Sunan_Airport_North_Korea
Nordkoreas diktator Kim Jong Un använder sig av en IL-62 för flygtransporter. (Foto: Raymond Cunningham)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.