Air Berlin-konkursen: Etihad riskerar stämning

Air_Berlin_(Air_Berlin-Etihad_Livery),_D-ABDU,_Airbus_A320-214_(25976096084)
Samarbetet mellan Air Berlin och Etihad slutade att röra sig framåt i augusti förra året, trots att Etihad lovat annat anser Air Berlins kreditgivare. (Foto: Anna Zvereva)

Air Berlins kreditgivare har beslutat sig för att stämma Etihad Airways för att Mellanösterbolaget drog tillbaka sitt ekonomiska stöd i augusti förra året till det tyska flygbolag trots att man garanterat ett fortsatt stöd. 

Etihad Airways tillbakadragande av ekonomiskt stöd till Air Berlin blev dödsstöten för det tyska flygbolag som gick i konkurs i slutet på oktober förra året, och nu stämmer det tyska flygbolagets kreditgivare Etihad för att man drog sig ur bolaget trots ett garanterat stöd.

I ett stödbrev meddelade Etihad i april 2017 att man garanterade ett ekonomiskt stöd i 18 månader till Air Berlin. Något som alltså inte blev fallet då Mellanösternbolaget lämnade Air Berlin redan fyra månader senare, i augusti förra året. Tack vare ett lån på 150 miljoner euro från en tysk statsägd bank kunde Air Berlin fortsätta att flyga fram till slutet på oktober innan man kastade in handduken.

Om stämningen från Air Berlins fordringsägare går igenom kan det komma att kosta Etihad Airways en miljon euro, då man ska betala kompensation till Air Berlins fordringsägare som bland annat innefattar den tyska staten, underleverantörer och passagerare.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.