Ryanair stänger två baser

boeing_737-800_ryanair_ei-dwo_edfh
Ryanair Boeing 737-800. (Foto: Wikimedia Commons)

Glasgow och Timisoara i Rumänien är två Ryanair-baser som lågprisflygbolaget inte är nöjda med, och det innebär att man kommer lägga ned de båda baserna, dock av helt olika anledningar.

Ryanair har tidigare stängt besättningsbaser i protest mot olika avgifter. Köpenhamn, Billund och Oslo Rygge är tre exempel. Nu blir Glasgow ett fjärde när Ryanair väljer att stänga basen på den skotska flygplatsen i protest mot en brittisk passageraravgift, Air Passenger Duty. Ryanair kommer att lägga ned 20 av 23 flyglinjer och de tre linjera som blir kvar, Dublin, Krakow och Wroclaw, kommer att flygas från Ryanairs baser på de destinationerna.

Fem av linjerna som läggs ned och en Boeing 737-800 som varit baserat i Glasgow kommer dock att hålla sig kvar i Skottland då Ryanair kommer att flytta över dem till Edinburghs flygplats och bolagets bas där. Dock blir Ryanair inte av med passageraravgiften i Edinburgh, men man får mindre konkurrens från easyJet och Jet2.com som man går en tuff kamp med i Glasgow. Att konkurrensen med andra lågprisflygbolag är större i Glasgow än Edinburgh är troligtvis en faktor till nedläggning av Glasgow-basen.

Anledningen till att Ryanair väljer att stänga basen i rumänska Timisoara är dock en helt annan. Enligt check-in.dk är det ett sviktande passagerarunderlag och dålig försäljning en tid som gör att man stänger basen där i slutet av mars och flyttar piloter samt flygplan till andra delar av Europa där efterfrågan på Ryanair-biljetter är större.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.