Förenade Arabemiraten vill ha Open Skies-avtal med Europa

Etihad_Airways_Boeing_777-237(LR)_A6-LRA_(16277583101)
(Foto: Kiefer)

Förenade Arabemiraten vill ha ett Open Skies avtal med EU. Det säger generaldirektören för Förenade Arabemiratens luftfartsmyndighet rapporterar ch-aviation.

Förenade Arabemiraten ser nu möjligheter att etablera ett Open Skies avtal med EU. Detta rapporterar ch-aviation som även skriver att de båda parterna inlett en dialog där båda kommer undersöka möjligheter sett ur både ett flygbranschsperspektiv och passagerarperspektiv. Open Skies innebär att ett flygbolag har rätt att fritt etablera nya internationella flyglinjer mellan länderna som ingår i avtalet. Ett exempel är Norwegian som under 2015 startade flygningar från de fransk-karibiska öarna Guadeloupe och Martinique till USA.

Om en överenskommelse nås kommer Förenade Arabemiratens flygsektor att få ett ökande resande och en befästning av sin starka hubb-status i form av Emirates på Dubais flygplats samt Etihad Airways i Abu Dhabi tror generaldirektören för emiratens luftfartsmyndighet Saif Mohammed Al Suwaidi.

Sannolikheten för att EU är villiga att öppna upp marknaden till Förenade Arabemiraten är dock för stunden låg sedan stora europiska flygbolag som Air France-KLM och Lufthansa Group ställt sig kritiska till att ge Etihad och Emirates ökad tillgång till EU. Precis som med flera amerikanska flygbolag anser de stora europeiska flygbolagen att Mellanöstern-flygbolagen får en orättvis fördel med både direkt och indirekt ekonomiskt stöd från staten.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.