Vasaloppet märks även i luften

Antwerp_Beech_B200_OO_LET
ASL Beech King Air 200 OO-LET som var en del av TV-sändningar under Vasaloppet. (Foto: Ad Meskens)

Sedan 1992 har Vasaloppet genomförts den första söndagen i mars med ett fåtal undantag. Sedan 1966 har man kunnat följa skidloppet på TV och för att överföra bilder samt ljud från kameror runt om banan till alla TV-tittare flyger ett specialgjort TV-flygplan runt ovanför Dalarna under loppet.

15 800 personer var anmälda till start för det längsta längdskidloppet i världen, Vasaloppet, och betydligt fler hade bänkade sig framför TV:n på söndagsmorgonen för att följa åkarnas väg i skidspåren från Sälen till Mora. Men det är inte bara i skidspåren som tävlingen märks, den utbredda TV-produktionen gör att Vasaloppet även märks i luften över Dalarna.

För att sända bild och ljud från kameror runt om banan använder man ett specialflygplan som cirklar på cirka 6 000 meters höjd ovanför åkarna. Flygplanet tar emot signal från kameror runt banan som antingen kommer via en helikopter eller direkt från kameran. Därefter skickar flygplanet vidare bild och ljud till ytterligare en mellanpunkt innan det når fram till utsändningen och vidare till alla TV-apparater.

Under Vasaloppet användes i huvudsak en Beechcraft King Air 200 med registreringen OO-LET, från belgiska ASL, Air Service Liége, för att överföra bild och ljud till TV-tittarna. Flygplanet lyfte från nedläggningshotade Mora flygplats strax innan klockan 07 på söndagsmorgonen och cirklade sedan mellan Sälen och Mora fram till klockan 13.00 då King Air:en åter landade på Mora flygplats. Efter en halvtimme på marken lyfte OO-LET för att flyga tillbaka till Belgien och basen på Antwerpen flygplats. Air Service Liége fick under förra året som den första operatören ett SPO-tillstånd, Special Operations, för så kallade ”TV-relay” flygningar.

OO-LET när Vasaloppstäten kommit till Evertsberg. (Foto: Flightradar24)

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.