Flybe kan få ny ägare

Flybe_(Stobart_Air)_ATR_72-600
Flybe ATR 72-500 som flygs av Stobart Air. (Foto: Transport Pixels)

Det brittiska flygbolaget Flybe som bland annat flyger för SAS kan få nya ägare då Reuters rapporterar att Stobart Group arbetar för ett komplett övertagande av flygbolaget. 

Flybe är det största regionala flygbolaget i Europa och flyger med 80 flygplan från ATR, Bombardier och Embraer till 210 destinationer. Sedan 2015 flyger Flybe även för SAS från Stockholm Arlanda med fem ATR 72-600 till bland annat Visby, Kalmar och Tammerfors, och nu ser det ut som att det brittiska flygbolaget kommer att få en ny ägare.

I ett pressmeddelande säger Stobart Group att man arbetar för att överta 100 procent av Flybe som då blir det andra flygbolaget inom gruppen som sedan tidigare äger Stobart Air. Från Flybes sida är man dock mer försiktigt med uttalandena och säger att man inte har fått något erbjudande från Stobart Group.

Värdet på den eventuella affären är okänt, men Flybes marknadsvärde är idag dryga 139 miljoner dollar efter att aktiekursen stigit med 20 procent sedan Stobarts intresse för flygbolaget blivit känt.

Stobart Groups flygbolag Stobart Air har idag ett utbrett samarbete med Flybe där Stobart Air flyger med ATR 72 från London Southend och Isle of Man på uppdrag av Flybe. Flybe å sin sida flyger idag med fem Embraer 190 åt Stobart Air, men ytterligare fyra kommer att överföras till Stobart fram till juni i år då flygplanstypen ska vara borta ur Flybes flotta.

Stobart Group är ett brittiskt infrastrukturföretag som främst har intressen i järnväg och flygindustrin. Gruppen köpte det irländska flygbolaget Aer Arann under 2014 och döpte om det till Stobart Air som förutom att flyga för Flybe till största del flyger med 14 ATR-flygplan för Aer Lingus.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.