Idre flygplats kan öppnas för flygtrafik igen

sunset-3142829_960_720
Idre flygplats kan få flygtrafik igen.

Efter att flygplatsen utanför Idre varit stängd under nästan 20 år ska nu flygfältets nya ägare Idre Fjäll undersöka möjligheterna om att återigen öppna upp flygplatsen för flygtrafik. 

Är det byggandet av Sälens nya internationella flygplats som skapat ringar på vattnet? Inte om man ska tro Idre Fjälls vice ordförande Jörg Bassek som är projektledare för en förstudie som ska göras för att undersöka möjligheterna om att återuppliva Idre Flygplats. Bassek säger i en intervju med Sveriges Radio att man inte har några som helst planer på att efterlikna flygplatsprojektet i Sälen, Scandinavian Mountains Airport.

Istället är planerna för Idre Flygplats betydligt mindre än Sälens internationella flygplats, och man har idag inte planer på att öppna flygplatsen överhuvudtaget, först ska förstudien genomföras. Om flygplatsen i Idre öppnar är det fokus på småskalighet enligt Bassek. Det är Region Dalarna och Älvdalens kommun som finansierar förstudien där man ska lägga fokus på standarden på Idre flygplats samt genomföra studiebesök på en destination som har liknande förutsättningar som Idre har.

Idre flygplats invigde sin första reguljära flyglinje i januari 1994 till Stockholm Arlanda med Holmstroem Air. Linjen övertogs efter en kort tid av Airborne of Sweden som efter ett par år lade ned linjen till Arlanda. Dock återupptog IBA – International Business Air en flyglinje till Stockholm Bromma en kort period innan den reguljära trafiken lades ned för gott under augusti år 1999. Flygplatsen hade även en linje till Oslo under en tid. Sedan 1999 har flygplatsen stått och förfallit och väntat på sitt framtida öde. Ett öde som nu ser en aning mer positivt ut än tidigare och som kan innebära att det åter blir flygtrafik på Idre flygplats.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.