Nytt svenskt flygbolag – Sveaflyg

Loganair_saab_white
En SAAB 340 blir det första flygplanet i det nystartade svenska flygbolaget Sveaflyg. (Foto: Martin J. Galloway)

Ett nytt svenskt flygbolag ser dagens ljus. Namnet är Sveaflyg och basen ska vara Örebro Airport där en SAAB ska utgå ifrån. Flygningarna kommer att bestå av charterflygningar för bland annat idrottslag och flygbolag som behöver extra kapacitet.

Sveaflyg är en ny svensk flygoperatör som under våren kommer att börja flyga med en SAAB 340 som ska vara baserad på Örebro Airport. Flygningarna kommer att vara av chartertyp samt ACMI, Aircraft Crew Mainteance and Insurance-flygningar. Enligt en platsannons där Sveaflyg söker kabinpersonal kommer Sveaflygs charterflygningar främst att vara för idrottslag och företag runt om i Europa.

Dessutom kommer man att ha möjligheten att flyga för andra flygbolag på deras reguljära flyglinjer skriver Sveaflyg i platsannonsen. Sveaflygs planer på att flyga idrottslag, skulle i Sverige, kunna innebära att man kommer flyga hockeylag till bortamatcher i SHL, Svenska Hockeyligan, som nästan är de enda idrottslag i landet som flyger ofta. Idag flyger bland annat Nextjet och Sprint Air med SAAB 340 samt CSA Czech Airlines med ATR 72 för olika hockeylag i den svenska högstaligan.

Sveaflyg kommer inte att ha ett eget flygtillstånd, AOC, utan kommer att flyga på ett europeiskt flygbolags tillstånd. Sveaflyg blir alltså i sig inget flygbolag utan en arrangör med ett eget flygplan samt kabinpersonal som flygs med hjälp av ett annat flygbolags tillstånd. Sveaflygs fulla namn är Sveaflyg Scandinavia AB och bolaget har registrerad adress i både Örnsköldsvik samt Umeå, men kommer att ha sin operativa bas i Örebro.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.