Delta vill ha USA-byggda CSeries-flygplan

DeltaCS100
Bombardier CS 100. (Foto: Delta News Hub)

Delta Air Lines lade under 2016 en order på 75 Bombardier CS100 flygplan. De första flygplanen är planerade att levereras från den kanadensiska tillverkarens anläggning i Montreal under året. Men Delta och de amerikanska myndigheterna vill hellre ta emot USA-byggda CSeries-flygplan från Airbus Alamaba-anläggning, något som man får vänta på.

Delta Air Lines lade under 2016 en order på 75 CS100 flygplan från den kanadensiska flygplanstillverkaren Bombardier. Men det amerikanska flygbolaget vill helst ta emot CS100 flygplan som är tillverkade i USA, och då hos Bombardiers samarbetspartner Airbus. Airbus har idag en tillverkningsanläggning i Mobile, Alabama där det är tänkt att Bombardiers CSeries-flygplan ska produceras precis som i Bombardiers anlägg i Montreal.

Men Delta kommer trots sina krav på amerikansk-tillverkade CS100-flygplan ta emot CS100 under året som är tillverkade i Kanada. Detta sedan USAs internationella affärs-kommission beslutat att Delta får ta emot leveranser även från Kanada. De amerikanska myndigheterna tillåter detta då man inte ser någon konkurrens till amerikanska Boeing som idag inte tillverkar flygplan i 100 till 150 sätes segmentet, förutom Boeing 737-700.

Från Deltas sida är man nöjda med myndigheternas beslut och utvärderar hur flygbolaget bäst ska matcha Bombardiers produktionskapacitet mot vad flygbolagets flotta kräver. Delta säger också att man är nöjda med att importera flygplan från Kanada som en kortsiktigt lösning, men ser fram emot att ta emot CS100-flygplan som är tillverkade i Mobile, Alabama.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.