Polen ska bygga ny internationell flygplats

Warsaw_Chopin_Airport_logo
Warszawa Fredric Chopin Airport får sällskap av en ny flygplats. (Foto: Wikimedia Commons)

Polens regering har beslutat att bygga en ny internationell flygplats fyra mil utanför Warszawa. Flygplatsen ska på sikt kunna ta emot 100 miljoner passagerare årligen. 

Polens nya storflygplats ska byggas fyra mil väst om Warszawa och öppna år 2027 och då ha plats för 45 miljoner passagerare per år. Men det ska även finnas plats för att bygga ut flygplatsen så att den har kapacitet att ta hand om över 100 miljoner passagerare per år.

De två flygplatser som den polska huvudstaden idag har, Fredric Chopin och Modlin är redan nu överbelastade och med den nya flygplatsen hoppas man att minska trycket på flygplatserna samt att göra den nya flygplatsen till en av Europas största transferflygplatser. Chopin flygplatsen hade under förra året cirka 16 miljoner passagerare medan Modlin som i nuläget endast används av Ryanair tog emot 2,9 miljoner passagerare.

Den nya flygplatser ska byggas på ett 3 000 hektar stort område och budgeten är satt mellan 7,2 till 8,4 miljoner euro. I priset inkluderas också ”nödvändig” transportinfrastruktur skriver Wings Hearld. Dock möter den nya flygplatsen motstånd och Jacek Krawczyk ordförande i European Social and Economic Committee menar att budgeten är för hög samt att han ser svårigheter med att få flygplatsen att gå med vinst när den väl är i drift.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.