Flygkraschen i Ryssland: Ingen pitot-värme var aktiverad

AN148Saratov
An-148 som kraschade den 11 februari utanför Moskva. (Foto: Papas Dos)

Piloterna på den Antonov An-148 från det ryska flygbolaget Saratov Airlines som kraschade strax efter start utanför Moskva den 11 februari hade ostabila värden på hastighetsmätaren och värmesystemet för flygplanets pitot-rör var aldrig i drift under flygningen. Detta tros vara anledningen till att flygplanet kraschade och 71 människor omkom. 

Enligt preliminära data-analyser från flygdata på det kraschade flygplanet, en An-148 från det ryska flygbolaget Saratov Airlines, har värmesystemet till pitot-rören aldrig varit i gång under flygningen. Detta ledde till att piloterna inte fick rätt hastighetsinformation och stängde av autopiloten och försökte att flyga flygplanet manuellt innan man kraschade på en åker nära byn Argunovo söder om Moskva.

Två minuter och 30 sekunder in i flygningen var flygplanet uppe på 1 300 meter och olika hastighetsangivelser började att dyka på kaptenens skärm jämfört med back-up systemet. Data från flygplanet visar dock inte på några skillnader i system när det gäller höjdavläsning.

Enligt utredare från utredningen om flygkraschen har sannolikt hastighetsmätarna på piloternas skärmar angivit fel hastighet som en följd av att pitot-värmen inte varit aktiverad. Utredningen säger att när kaptenens hastighetsmätare visade noll registrerade back-up systemet en hastighet på 290 till 300 knop och strax innan kraschen 430 knop. Dock återstår det att se om detta orsakade kraschen, men utredningen håller det som mycket sannolikt.

 

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.