Air Iceland minskar flottan och lägger ned linjer

Air_Iceland_Dash_8_at_Ísafjörður_Airport
Air Iceland Bombardier Dash 8. (Foto: Wikimedia Commons)

Icelandairs dotterbolag Air Iceland Connect planerar att sälja eller leasa ut en av sina Bombardier-flygplan samt lägga ned minst tre flyglinjer varav två till Storbritannien från Island. Detta som i ett steg att återvända till ett flygbolag som går med vinst. 

Det är den isländska affärstidningen RUV som rapporterar att Icelandairs dotterbolag Air Iceland Connect kommer att sälja eller leasa ut ett av sina Bombardier Dash 8-flygplan och samtidigt lägga ned ett antal flyglinjer, både inrikes och utrikes.

Detta drabbar Storbritannien som blir av med två flyglinjer till Icelandairs hubb på Keflavik-flygplatsen utanför Reykjavik. Det är de två linjerna till Belfast och Aberdeen från Reykjavik som Air Iceland idag flyger två gånger i veckan som läggs ned under maj.

Vilken typ av Dash 8-flygplan som Air Iceland kommer att sälja eller leasa är enligt flygbolagets VD Árni Gunnarsson inte bestämt, utan det blir antingen en Dash 8 Q400 eller Dash 8-200. Air Iceland flyger idag med fyra Dash 8 Q400 och två Dash 8-200.

Enligt Gunnarsson beror det dåliga ekonomiska resultatet under 2017, som är grunden för nedläggning av linjer och avyttrande av flygplan, på den ekonomiska situationen i Storbritannien, trots att Air Icelands inrikeslinjer på Island haft en bra efterfrågan.

Förutom nedläggningen av linjerna till Storbritannien försvinner även en av tre grönländska flyglinjer, antingen Reykjavik-Kulusk, Nuuk eller Ilulissat. Dock planerar man att börja flyga till Kangerlussuaq på Grönland under sommaren i år. Dessutom kommer man att lägga om inrikestrafiken på Island och överföra alla inrikeslinjer till Reykjavik Domestic Airport.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.