Första Atlantflygning för A321LR blev kort

Airbus_Industrie_Airbus_A321-271N_JP8401740
Airbus A321LR. (Foto: Pedro Aragão)

Airbus planerade att genomföra den första transatlantiska flygningen med det nya flygplanet A321LR i tisdags. Men flygplanet som lyfte från Paris med destination New York, var endast i luften i 21 minuter då en av piloterna upptäckte att han glömt att fylla i inresetillståndet till USA.

Flygningar kan bli avbrutna av många anledningar. I tisdags när Airbus skulle genomföra den första transatlantiska flygningen med det nya flygplanet A321LR, Long Range mellan Paris och New York, var det en av piloternas dokumentation som tvingade flygplanet att åter landa i Paris efter 21 minuters flygning.

Piloten upptäckte att han inte fyllt i sitt ESTA-formulär, vilket är nödvändigt för att man ska få resa in i USA. Efter starten från Paris Charles de Gaulle-flygplatsen klockan 13.07 landade flygplanet på Le Bourget flygplatsen i Paris 21 minuter senare för att få rätt på ESTA-formuläret.

Problemet med pilotens ESTA-formulär löstes sig och vid 15-tiden var flygplanet med registreringen D-AVZO åter igen i luften och på väg till New York JFK med flygnumret AIB321 som den första transatlantiska flygningen för Airbus A321LR-flygplan. D-AVZO landade sedan på JFK-flygplatsen vid 18-tiden lokal tiden på tisdagen.

A321LR, Long Range, är en version av Airbus A321neo-flygplan som har plats för 200 passagerare och har längre räckvidd än neo-versionen. Det innebär att A321LR kan flyga från Europa till östra USA och erbjuder flygbolag att flyga långlinjer med mindre flygplan vilket öppnar upp för en hel rad med nya flyglinjer. Bland annat Norwegian och Primera Air har lagt beställningar på flygplanet.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.