Förlust för Norwegian under 2017

Dreamliner G CKNY 2_1
Norwegian gjorde en förlust på 305 miljoner kronor under förra året. (Foto: Norwegian)

Norwegian presenterade under torsdagen sitt helårsresultat för 2017 och fjärde kvartalet. Det blev en förlust på 305 miljoner kronor som bland annat beror på inhyrning av flygplan och kompensation till passagerare.

Nettoresultatet för 2017 var på minus 305 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 61,2 miljoner kronor. Resultatet är påverkat av betydande kostnader knutna till högre bränslepriser, inhyrning av flygplan och besättning samt utlägg och kompensation till passagerare. Norwegian skriver dock i ett pressmeddelande att man är väl positionerat för 2018 med många bokningar och en betydligt bättre bemanningssituation.

”Norwegian är bättre rustat för 2018 med fler bokningar och ett allt större interkontinentalt linjenätverk som tillsammans med det stora europeiska linjenätverket gör Norwegian allt mer konkurrenskraftigt. Dessutom har vi en betydligt bättre bemanningssituation jämfört med förra året”, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Norwegians omsättning under 2017 uppgick till dryga 31 miljarder kronor vilket är en ökning med 19 procent jämfört med 2016. Totalt sattes 32 fabriksnya flygplan i trafik och bidrog till en kapacitetstillväxt på 25 procent. Trots en relativt stor kapacitetsökning lyckades Norwegian att behålla kabinfaktorn på 88 procent från 2016 även under 2017. Över 33 miljoner passagerare valde att resa med Norwegian under 2017, en ökning med 13 procent jämfört med föregående år.

Resultatet för fjärde kvartalet uppgick till en förlust på 938 miljoner kronor. Omsättningen uppgick till kanppa 8 miljarder kronor, en ökning med 30 procent jämfört med samma period förra året. Ökningen beror huvudsakligen på internationell tillväxt och ökad trafik i Norden. Drygt 8 miljoner passagerare flög med Norwegian under fjärde kvartalet, en ökning med 12 procent. Kabinfaktorn var på 85,3 procent.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.