Motorproblem tvingar kvar A320neo på marken

Airbus_A320neo_landing_03
Airbus A320neo. (Foto: Don-vip)

Elva Airbus A320neo-flygplan är fast på marken och totalt 32 stycken flyger med motorer som kan sluta att fungera när som helst. Det säger motortillverkaren Pratt & Whitney och Airbus som nu ska byta ut de felande motorerna. 

Det är ett antal versioner av PW1100 GTF-motorn från Pratt & Whitney som vållar ännu mer problem för motortillverkaren och Airbus efter att motorerna stänger av sig under flygning och avbrutna starter på grund av motorproblem på A320neo-flygplan.

Dessa händelserna har nu inneburit att elva Airbus A320neo-flygplan som drivs av PW1100 GTF motorer kommer att vara kvar på marken tills minst en av de två motorerna på flygplanet är utbytta. Enligt Pratt & Whitney är problemet med motorerna en kanttätning i högtryckskompressorns bakre del. Resterande 21 flygplan av 32 flyger med en motor som kan sluta att fungera medan den andra motorn på de flygplanen inte berörs av problemen.

Därför kan man fortsätta att flyga med dessa flygplan. Dock kommer alla felande motorer sannolikt att bli utbytta då den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA stoppat flygplanen med de felande motorerna från att genomföra ETOPS-flygningar. Under tiden som man lokaliserar felet som gör att motorerna stänger av sig under flygning har EASA bestämt att utfärda ett luftvärdighetsdirektiv som förbjuder A320neo flygplan med de berörda motorerna att flyga.

Motorproblemen har inneburit problem bland annat för det indiska flygbolaget IndiGo som har tre A320neo fast på marken sedan i lördags och inställda flygningar som följd. Dessutom rapporterar CNN att en av Hawaiian Airlines Airbus A321neo har samma problem och har därför tagits ur trafik.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.