Snedvriden flygdebatt lurar den svenska befolkningen

(Foto: Jonas Berg)

Regeringens flygskatt tillkommer inte för att minska utsläppen. Istället handlar hela debatten om flygets klimatpåverkan om att stoppa människor från att flyga och inte om det väsentliga, hur utsläppen från flyget ska minskas. Debatten om flygets klimatpåverkan är lika snedvriden som Turning Torso där flygkritiska åsikter är det enda som hörs istället för fakta.                                                   

Debatten om flygets miljöpåverkan har hamnat snett från början. Det är ofta okunniga politiker och miljödebattörer som svänger sig med sina åsikter istället för att komma med fakta. Branschfolk och människor som verkligen är kunniga inom flyget kommer sällan till tals och politiker och miljödebattörer tillåts kasta ur sig den ena osanningen efter den andra. Att riktig fakta inte kommer fram i debatten om flygskatten leder till att stora delar av det svenska folket tar ställning i något där man inte fått reda på de faktiska förutsättningarna. Detta kan vi tacka regeringen och miljöorganisationer, som lurar ett helt land genom att istället för att ange fakta, framföra sina åsikter som givetvis är negativa mot flyget.

Så ska vi då för en gångs skull försöka att beskriva fakta i debatten om flygets klimatpåverkan. Flygmotståndare pratar om att vi reser som aldrig förr och att antalet passagerare stiger rekordartat. Detta är nog det enda som är sant i miljödebatten om flyg, detta då 26 av 38 svenska flygplatser ökade antalet resenärer under 2017 enligt Transportstyrelsen. Men vad regeringen, miljödebattörer och miljöorganisationer inte förstår är att om man ska minska flygets klimatpåverkan ska man inte ägna sig att räkna hur många personer som reser med flyg, utan det viktiga är antalet flygplansrörelser och flygtimmar som sker i landet.

Det är självklart att räkna hur många bilar som passerar in och ut från en stad varje dag när man diskuterar biltrafikens klimatpåverkan, så varför ska man inte räkna antalet flygplan när diskuterar flygets klimatpåverkan? Statistik från Transportstyrelsen visar att antalet flygtimmar för svenskregistrerade flygplan minskade från 269 861 timmar år 2015 till 259 433 år 2016. Detta samtidigt som flygbranschen är en av de mest miljöarbetande branscherna i hela världen där det pågår ett ständigt arbete med att göra flygplan som förbrukar så lite flygbränsle som möjligt.

Flyget i Sverige står för 4-5 procent av landets totala koldioxidutsläpp, detta enligt Luftfartsverket.  Det är en mycket liten del av landets totala koldioxidutsläpp och varför regeringen, miljödebattörer och miljöorganisationer vill avveckla flyget illa kvickt när vägtrafiken står för 30 procent, enligt Trafikverket, av landets totala koldioxidutsläpp är en gåta. Det blir ännu mer av en gåta att miljökrutet inte läggs på vägtrafiken när den, återigen enligt Trafikverket, kommer att öka med ytterligare 20 procent fram till 2020. Samtidigt minskar flygtimmarna i landet!

Debatten om flygets klimatpåverkan är snedvriden, och det är dags att den blir rättvänd och för att bli det måste fakta få ta plats istället för regeringens, miljödebattörers och miljöorganisationers personliga åsikter. Om inte kommer näringsliv, landsbygden och svensk ekonomi att ta stor skada.

Simon Ericson, flyg24nyheter

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.