IAG vill byta terminal-ägare på Heathrow

BA777
British Airways Boeing 777. (Foto: Wikimedia Commons)

British Airways moderbolag IAG vill överföra ägandet av terminaler på London Heathrow-flygplatsen från flygplatsbolaget till en extern operatör eller flygbolagen själva. Detta för att minska slutkostnaderna för flygbolagen. 

”Det är ingen raketforskning”. Det säger IAGs VD Willie Walsh om förslaget att överföra ägandet av Heathrows fyra terminaler från flygplatsbolaget Heathrow Airport Holdings till en annan operatör som skulle kunna vara flygbolagen själva. IAG, International Airlines Group, har presenterat förslaget för de brittiska flygmyndigheterna och enligt ch-aviation hänger förslaget ihop med byggandet av en tredje start- och landningsbana på den hårt trafikerade Heathrow-flygplatsen utanför London.

På de största flygplatserna i USA är det idag mycket vanligt att flygplatsen hyr ut terminalerna till flygbolagen och detta förekommer även i Frankfurt och München. Därför ställer sig IAG frågan, varför det inte skulle kunna ske på Heathrow. Detta uppger Walsh för The Guardian.

British Airways driver redan idag en terminal, Terminal 7 på New York JFK-flygplatsen. I Frankfurt samt München är Lufthansa delägare i terminalerna tillsammans med flygplatsbolagen. På Heathrow däremot ägs och drivs alla fyra terminaler av Heathrow Airport Holdings.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s