Nextjet – Upphandling nödvändig för Arvidsjaur

NextJet,_SE-LLO,_British_Aerospace_ATP_(22579754465)
Nextjet BAe ATP som flyger från Arvidsjaur till Stockholm. (Foto: Anna Zvereva)

Nextjet har sedan år 2011 trafikerat sträckan Arvidsjaur – Stockholm Arlanda utan någon ersättning från Trafikverket. Under åren har linjen varit kommersiellt bärkraftigt men i och med ett 2017 med minskat antal resenärer och ett förändrat trafikupplägg vill Nextjet nu inte flyga linjen utan ersättning. 

Ett minskat antal passagerare i kombination med ett nytt trafikupplägg gör att Nextjet inte vill flyga Arvidsjaur-Stockholm Arlanda utan någon ersättning från Trafikverket. Det förändrade trafikupplägget som startade i början av januari innebär att flygningarna till Stockholm från Arvidsjaur inte utgår i från Gällivare vilket varit fallet tidigare.

Istället går flygningarna antingen direkt till Arlanda eller via Lycksele, och detta lockar inte tillräckligt med passagerare för att bedriva flygtrafik från Arvidsjaur utan upphandling anser Nextjet.

Nextjet har satt sista datum för flyg i nuvarande form till den 31 maj för att Trafikverket ska ha en möjlighet att hinna genomföra en korttidsupphandling. Nextjet uppger i ett pressmeddelande att man har för avsikt att lämna ett bud i upphandlingen och har god förhoppning om att kunna lämna ett attraktivt anbud och därmed kunna fortsätta att flyga till Arvidsjaur även efter den sista maj.

”Det här är ett väl övervägt beslut och vi hoppas naturligtvis att vi kan lämna ett så pass attraktivt bud så att vi får fortsätta att flyga även i framtiden”, säger Magnus Ivarsson, VD Nextjet.

Under förra året minskade antalet passagerare som flög mellan Arvidsjaur och Stockholm. En av anledningarna är att Nextjet haft problem med regulariteten på linjen och resenärer har istället valt att resa från andra flygplatser till Stockholm.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.