Mora tappar flyglinjen till Stockholm

Bildresultat för mora flygplats
Mora Siljan flygplats blir av med sin enda reguljära helårslinje och en nedläggning hotar nu flygplatsen. (Foto: Wikimedia Commons)

Trafikverket har meddelat att man inte tillåter mellanlandningar på Sveg-Stockholm Arlanda, som är en upphandlad flyglinje som gör en mellanlandning i Mora utanför avtalet med Trafikverket. Därmed blir Mora av med sina enda reguljära helårslinje och framtiden för Mora/Siljan flygplats osäker.

Reguljärflyget mellan Mora och Stockholm Arlanda kommer att upphöra den 28 februari. Det är resultatet av Trafikverkets bedömning och en dom i Tingsrätten, som ger Trafikverket delvis rätt, som innebär att flygplatsbolaget AB Dalaflyget inte får köpa in mellanlandningar på den av Trafikverket upphandlade flyglinjen Sveg-Stockholm.

Dessutom menar Trafikverket att någon trafikplikt inte är aktuell på sträckan, vilket skulle ha möjliggjort reguljärflyg mellan Stockholm och Mora-Siljan flygplats, och ansvariga politiker i Mora är upprörda. Idag betalar Dalaflyget fem miljoner kronor per år till Flexflight för att de ska göra mellanlandningar på turer på linjen Sveg-Stockholm. Att Mora kommun själva ska bekosta en flyglinje är osannolikt enligt Dalaflygets VD Anders Mjöberg.

”Jag är mycket besviken. Det här handlar om att även ge landsbygden möjlighet att utvecklas och att hela länet ska ha bra villkor för näringslivet”, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Hed om Trafikverkets beslut.

I och med nedläggningen av flyglinjen till Stockholm den 28 februari är framtiden för Moras flygplats mycket osäker, och en nedläggning av flygplatsen kommer att drabba ambulansflygningar som gör cirka 130 starter- och landningar per år på flygplatsen. Förutom ambulansflyg, och allmänflyg använder även BRA Mora flygplats. Under vintersäsongen flyger man två gånger i veckan till Mora från Ängelholm/Helsingborg med ATR 72-500/600. En linje som nu riskerar att försvinna om Mora/Siljans flygplats läggs ned.

”Även Mora lasarett är starkt beroende av flygtrafiken och flygplatsen för sin kompetensförsörjning och för möjligheterna till patient- och organtransporter. Utan flygtrafikmellan Mora och Arlanda blir det svårt att upprätthålla Mora lasaretts status som akutsjukhus”, säger kommunalrådet i Mora kommun Malin Höglund.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.