ATR ska utveckla nytt flygplan

SONY DSC
ATR 72 och ATR 42 kan få ett nytt systerflygplan. (Foto: Wikimedia Commons)

ATRs framgångar med ATR 42 och ATR 72 har fått flygplanstillverkaren att nu börja utveckla ett nytt flygplan som komplement till de nuvarande ATR-flygplanen.

De populära turbopropflygplanen ATR 42 och ATR 72 från Avions de Transport Regional, kort och gott ATR, kan nu få ett tillskott till familjen då flygplanstillverkaren påbörjat utvecklingen av ett nytt flygplan. Detta säger ATRs koncernchef Christian Scherer till Flight Global.

Scherer berättar att produktionsverksamheten och ägarna, Airbus och Leonardo, har startat med en strategisk planering och en framtida utveckling av ett nytt flygplan. Det är dock inte klart om det nya flygplanet ska bli större och en vidareutveckling av de nuvarande flygplanen ATR 42 samt ATR 72, eller en helt ny utveckling med mer avancerad teknik med ett helt nytt flygplan som resultat.

Valet av ny teknologi kommer innebära en hybridvariant med elektriska system, nya material samt konstruktionstekniker och möjligtvis med en cockpit där det bara behövs en pilot, eller ingen alls.

Det som talar för en vidareutveckling av dagens flygplanstyper är att, Leonardo som äger 50 procent av ATR, vid flera tillfällen uttryckt att man vill ha en utveckling av ATR-familjen med ett större flygplan som har plats för minst 90 passagerare. Leonardo berättade under förra året att man själva skulle kunna starta ett sådant projekt, eller tillsammans med en annan partner.

En annan intressant utveckling med ATR-flygplan är att den enda motortillverkaren till turbopropflygplanen, Pratt & Whitney Canada är i fullgång med en utveckling av nya turbopropmotorer som har kapacitet att driva ett flygplan med 90 passagerare. Detta skriver check-in.dk. De nya motorerna ska finnas tillgängliga mellan år 2023 och 2025 vilket enligt ATRs koncernchef passar perfekt med utvecklingen av ett nytt flygplan som normalt tar fem år.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.