Airbus nära drönarkollision över London

action, air, aircraft
En drönare och en Airbus A321 var nära en kollision över London förra året.

Brittiska utredare har tillkännagivit att en Airbus A321 som landat på London Heathrow begärde en kontroll av flygplanet efter att en drönare kommit så pass nära flygplanet att besättning trodde att drönare kolliderat med stjärtpartiet.

Det var den 27 oktober förra året som en Airbus A321 var på inflygningen till bana 27L på London Heathrow när en drönare passerade styrmannens cockpit-fönster. Drönare passerade så pass nära att piloterna trodde att drönare kolliderat med flygplanets stjärtparti, och därför begärde man en kontroll av Airbusen efter landningen. Detta har brittiska utredare nu tillkännagivit.

Enligt vittnesmål från piloterna ska drönaren ha passerat endast en och en halv meter från flygplanet och därför trodde man att drönare sedan flugit in i den horisontella stabilisatorn vid stjärtpartiet. Enligt utredningen ska vädret inte varit någon faktor, då det varit få moln och bra sikt vid tidpunkten för händelsen.

Utredningen har klassificerat denna händelsen som den med störst risk för kollision med drönare. Utredare har också tittat på två andra incidenter med drönare nära flygplan. Båda de händelserna inträffade vid Manchester Airport i november förra året, där den ena händelsen gällde en Airbus A320 och den andra ett Dornier 328-flygplan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.