Airbus A321LR i luften

20180131_P3499_A321LR_FF_BL_RAW_0053
Airbus A321LR lyfter för första gången. (Foto: Bengt Lange/Airbus)

I onsdags genomförde Airbus den första flygningen med flygplanet A321LR, som är en A321neo version med längre räckvidd.

Klockan 11.06 lyfte den första Airbus A321LR, Long Range, någonsin från Airbus anläggning på Finkenwerder-flygplatsen utanför Hamburg. Flygningen varade i två timmar och 36 minuter. Totalt kommer A321LR-modellen att genomföra 100 flygtimmar med tester för att bli certifierat av EASA och FAA. I de 100 flygtimmarna ingår även transatlantiska uppdrag uppger AIRwise.

 

A321LR kommer att ha en räckvidd på 7 400 kilometer vilket innebär att den kan användas på flygningar från exempelvis Paris till New York samt Dubai till Beijing. Den nya Airbus-modellen ses som en ersättare till Boeings 757-flygplan som har en liknande räckvidd med i stort sett samma kapacitet gällande antal passagerare ombord, dryga 200 stycken. Detta har fått Boeing att börja fundera på om man ska återuppta tillverkningen och vidareutveckla B757, något som man slutade med år 2004.

Airbus tror att man har genomfört alla nödvändiga certifieringsmoment under det fjärde kvartalet i år för att sedan kunna sätta A321LR i kommersiell trafik. Norwegian är ett av flygbolagen som beställt vidareutvecklingen av A321neo och har idag 30 A321LR på order. Ett flygplan som skulle kunna passa för en linje till New York från Göteborg, vilken Norwegian tidigare sagt att man vill flyga. Men med flygskattens intåg har Norwegians VD, Björn Kjos sagt att det är ytterst tveksamt att man startar en New York-linje från Göteborg.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.