Toaproblem tvingade flygplan att vända – trots VVS-montörer ombord

Jørgen SyversenIMG_6241
Norwegian Boeing 737-800. (Foto: Jørgen Syversen)

En Boeing 737-800 från Norwegian hade precis lyft från Oslo Gardermoen när man upptäckte att toaletterna inte fungerade som de skulle. Planet som hade 60 VVS-montörer ombord fick återvända till Gardermoen för att åtgärda problemet, något som VVS-montörerna säger att man gärna hade gjort.

Det var under stigning på en flygning mellan Oslo och München som en Boeing 737-800 från Norwegian fick problem med toaletterna. Felet var så pass allvarligt att toaletterna inte gick att använda och Boeingen tvingades därför tillbaka till Oslo för att få rätt på dem.

Man vände över Skagerak vid den svenska gränsen för att därefter cirkla norr om Gardermoen för att förbruka tillräckligt med flygbränsle för att komma under den maximala landningsvikten. Men det intressanta med flygningen var att det fanns mycket kompetens ombord när det gäller toaletter. Detta då 85 personer ombord kom från den norska VVS-branschen.

Över 60 av de 85 personerna var dessutom VVS-montörer och chefen för montörerna, Frank Olsen, har i efterhand sagt till norska Dagbladet att man gärna hade fixat toaletterna, men att det var tvunget att göras utifrån vilket därför gjorde det omöjligt. Olsen säger också till Dagbladet att stämningen ombord höjdes när felet uppdagades med tanke på alla VVS-montörer som fanns i flygplanet.

Även om VVS-montörerna hade kunnat åtgärda felet, hade de ändå inte fått utföra jobbet då det endast är utbildad och typcertifierad underhållspersonal som får utföra jobb på flygplan som används på kommersiella flygningar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.