Det saknas flygledare i Kiruna

KRN
Kiruna Airport behöver fler flygledare. (Foto: Peter Phillips)

Flygledningen på Kiruna Airport har personalbrist vilket kan innebära att man behöver låna in flygledare från andra flygplatser fram tills att tornet stängs och flygtrafiken börjar att kontrolleras från Arlanda.

Det är SVT Norrbotten som uppger att flygledningen på Kiruna Airport står inför en akut personalbrist. Det finns redan idag en ledig tjänst som Luftfartsverket, LFV, som är dem som har hand om flygledningen på flygplatsen, försökt att tillsätta under ett års tid utan att lyckas. Det ser inte bättre ut under våren i år heller då det i mars och maj försvinner två flygledare på grund av uppsägning och föräldraledighet.

Om LFV inte lyckas få ihop de luckor som uppstår kommer tre av sju flygledare att saknas och personalbristen blir med det akut uppger SVT Norrbotten som har pratat med en flygledare på Kiruna Airport, Anne Stöckel.

”Det är klart att det påverkar oss som är kvar. Det blir mycket extra övertid och svårt att få ihop scheman”, säger Anne Stöckel till SVT Norrbotten.

Om LFV inte lyckas hitta fler flygledare som vill jobba på Sveriges nordligaste flygplats ser det ut som att man kommer att låna in flygledare från andra flygplatser fram tills att Kirunas flygplats blir fjärrstyrd från LFVs kontrollcenter på Arlanda. Kiruna är tillsammans med tre andra Swedavia-flygplatser de första flygplatser som ska fjärrstyras från LFVs nya kontrollcenter på Arlanda. Sedan tidigare kontrolleras Örnsköldsviks flygplats från LFVs kontrollcenter i Sundsvall.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.