Hockey ger flygbolagen extra klirr i kassan

Nextjet,_SE-KXI,_Saab_340B_(16895461369)
Nextjet SAAB 340. (Foto: Anna Zvereva)

En titt på Flightradar en vanlig torsdag- eller lördagskväll vintertid dyker det upp en hel del ovanliga flygningar och konstiga flygnummer. Det är hockeylagen i Svenska Hockey Ligan (SHL) som flyger kors och tvärs över landet för att spela sina matcher. Något som ger flygbolagen extra klirr i kassan när flygplanen annars skulle stå på marken. 

En lördagskväll i mitten av oktober, hockeysäsongen har dragit igång och lagen måste förflytta sig snabbt i det intensiva matchandet. Den svenska hockeyligan (SHL) består av lag från Malmö i söder till Luleå i norr vilket skapar en del transportproblem när det är flera matcher i veckan. Men här kommer flyget in i bilden, och med snabba och effektiva transporter till bortamatcher har hockeylagen anammat flygningar istället för tidsödande bussresor i vårt avlånga land.

Ett perfekt flygplan för detta uppdraget är turbopropen SAAB 2000 som tar 50 passagerare. Detta visade BRA tydligt när man hade flygplanstypen i flottan, då man utanför ordinarie trafikprogram under helger flög majoriteten av hockeylagen på deras bortamatcher. Efter att SAAB:en lämnade BRA har man dock varit sparsamma med flygande för hockeylag.

Idag är Nextjet en stor aktör på ”hockeymarknaden” med sin flygplanstyp SAAB 340 som tar 34 passagerare i bolagets konfiguration, vilket också passar hockeylagen perfekt. Nackdelen med en SAAB 340 är ett enormt högt ljud och att den är långsam jämfört med en SAAB 2000. För Nextjet är sådan här trafik också idealisk eftersom man är ett bolag som flyger mest på inrikeslinjer med fokus på affärsresenärer, vilket gör att man har stora delar av flottan outnyttjad under helger. Då blir hockeyflygningar en välkommen extra inkomst till Nextjet, som den senaste tiden haft det tufft ekonomiskt.

Men det är inte bara Nextjet som flyger för hockeylagen, det finns exempel där lagen använder mer lokala produkter/flygbolag när de ska flyga till nästa match. Till exempel Karlstad och Örebro, där hockeylagen Färjestad och Örebro håller till. Färjestad har använt sig av BMI Regional som normalt flyger Karlstad-Jönköping-Frankfurt. Men under helgen stod flygplanet som används på linjen, en Embraer 145, outnyttjad vilket gjorde det möjligt för Färjestad att använda sig av ett flygplan som redan fanns på plats. Det är ofta inte fallet och det blir då nödvändigt med kostsamma, så kallade ferryflygningar. Dock har trafiken för BMI Regional gått så pass bra att man även flyger på lördagar vilket inte gör det möjligt för Färjestad att använda sig av dem i dagsläget. Det andra exemplet Örebro, har använt sig av Nordica/LOT som normalt flyger Örebro-Köpenhamn under vardagar vilket återigen leder till att ett outnyttjat flygplan används.

De hockeyflygningar som flygs i Sverige är bara en bråkdel jämfört med USA och hockeyligan NHL, där det finns betydligt mer resurser och pengar. Där äger till och med vissa lag sina egna flygplan, samt leasar in flygplan för en hel säsong som bara används för just dem. Dessutom har Air Canada ett dotterbolag, Air Canada Jetz som enbart inriktar sig på sportcharterflygningar med tre Airbus A319. Ofta är flygplanen utrustade med business-class konfiguration igenom hela flygplanet för att ge spelarna den perfekta uppladdningen inför en match. Flygplanstyper som används i USA är något snäpp upp jämfört med Sverige, till exempel används Boeing 767 och Airbus A320 flygplan. Det är lite skillnad mot ett par timmars hoppande och bullrande i en SAAB 340.

Hockeyflygningar vinner både hockeylagen och flygbolagen på, hockeylagen får en bekvämare och snabbare resa samt slipper stanna på hotell vid bortamatcher. Flygbolagen å sin sida får extra klirr i kassan när flygplanen annars hade stått på marken. En ”win-win” situation för alla inblandade.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.