Sjöfartsverkets helikoptrar åter i beredskap

AW139_raddningshelikopter
Sjöfartsverkets Agusta AW 139. (Foto: Sjöfartsverket)

Under onsdagen förra veckan återgick räddningshelikoptrarna från Sjöfartsverket i Umeå, Norrtälje och Ronneby i beredskap efter att under ett dygn inte varit i beredskap på grund av att besättningarna inte kände sig säkra på förmågan att genomföra uppdrag på ett säkert sätt. Detta innebar att endast två helikopterbaser var i beredskap för uppdrag inom hela Sverige. 

Efter att det endast funnits två operativa baser för Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar, av typen Agusta AW 139, mellan 16 och 17 januari är baserna i Umeå, Norrtälje och Ronneby åter i beredskap. Anledningen till att baserna inte varit i beredskap beror på att besättningarna inte ansåg att det fanns förutsättningar att genomföra flyguppdrag på ett flygsäkert sätt.

Besättningarnas bedömingar gällande flygsäkerheten grundar sig bland annat i avsaknaden av flygövningar och graden av samövad förmåga inom besättningarna. Enligt direktören för sjö- och flygräddningsavdelningen på Sjöfartsverket, Mattias Myllret, tillkommer också situationen med pågående avtalsförhandlingar för personalen som är pressande.

Under perioden som helikopterbaserna varit ur beredskap inträffade inte något sjö- eller flygräddningsärende där det funnits behov av flygande resurser. Därtill satte tisdagens vädersituation i stora delar av landet begränsningar som innebar att helikoptrar inte kunde operera. Därmed kunde de övningsflygningar som behövde genomföras för att respektive bas skulle kunna återgå i beredskap inte utföras. Trots detta är baserna nu i beredskap igen.

Baserna för Sjöfartsverkets helikoptrar som idag är i drift är Göteborg, Ronneby, Norrtälje, Umeå och Kiruna. Dock är Visby-basen ur beredskap tills vidare enligt ett pressmeddelande från Sjöfartsverket.

”Fyra operativa baser bedöms vara nödvändigt för att det civila sjö- och flygräddningsuppdraget ska kunna genomföras över längre tid”, säger Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddningsavdelningen på Sjöfartsverket.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.