Norge ska ha el-flygplan år 2025

1280px-Oslo_Airport_terminal_night_view
Den nya piren på Oslo-Gardermoens flygplats som är en av 46 Avinor-ägda flygplatser i Norge. (Foto: Avinor)

Norge arbetar nu på ett projekt som man hoppas ska innebära att det genomförs helt elektriska passagerarflygningar i landet år 2025, och Sverige kommer även att få ta del av el-flygningarna. 

Det är det statliga flygplatsbolaget Avinors VD som i en intervju med AFP berättar att man hoppas genomföra de första passagerarflygningar med helt elektriska flygplan i Norge år 2025. Vem som ska tillverka det helt elektriska flygplanet är inte klart, men el-flygplanet ska ha plats för 19 passagerare och kunna flyga en och en halv timme. Norge har som mål att år 2040 ska alla flygningar inom landet endast använda fossilfria bränslen.

”Vi tror att alla flygningar som varar upp till en och en halv timme kan flygas med elektriska flygplan”, säger Avinors VD Dag Falk-Petersen i intervjun med AFP.

I intervjun med AFP säger Falk-Petersen också att el ska driva alla inrikesflygningar i Norge samt en del regionala flygningar till Sverige och Danmark. Fram tills att målen med helt fossilfria flygningar är uppnådda ska Avinor använda hybridsystem vid tankning av flygplan på det statliga bolagets flygplatser.

Avinor är ett statligt flygplatsbolag som äger och driver 46 flygplatser i Norge samt har ansvar för flygtrafikledningen. För detta har Avinor tre kontrollcenter i Bodö, Stavanger och Oslo.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.