Norwegian – snabbast över Atlanten

hzptlvqncgjq7m3enpsl
Norwegians Boeing 787-9 Dreamliner G-CKHL som genomförde den snabbaste subsoniska flygningen mellan New York och London. (Foto: David Peacock)

Norwegians flygning DY 7014 mellan New York och London genomförde den 15 januari den snabbaste subsoniska* flygningen någonsin mellan de båda metropolerna.

En av Norwegians Boeing 787 Dreamliner, med registreringen G-CKHL, satte den snabbaste subsoniska* flygtiden på sträckan New York-London den 15 januari då man flög sträckan på fem timmar och 13 minuter. Det är tre minuter snabbare än det tidigare rekordet som British Airways hade.

Flygningen, DY 7014, avgick från New York JFK till London Gatwick med en Dreamliner av typen 787-9 och hade 284 passagerare ombord. Man lyfte från JFK klockan 11.44 och landade på Gatwick klockan 21.57, 53 minuter före tidtabell vilket gör flygningens korta tid ännu mer tydlig. Kaptenen på flygningen, Harold van Dam, tror dock att det hade gått ännu fortare om inte turbulens hade saktat ner flygplanet.

Anledningen till att Norwegian lyckades med rekordet är de hårda vindarna som finns över norra Kanada samt Atlanten och enligt Flightradar24 nådde Dreamlinern en markhastighet på hela 649 knop innan man kom utanför Flightradar24s radartäckning över Atlanten.

DY 7014 är alltså den snabbaste subsoniska flygningen någonsin mellan New York och London, men den snabbaste flygningen någonsin, som genomfördes supersonik* med en Concorde, är det en bit kvar till. Den snabbaste flygningen med Concorden tog två timmar och 53 minuter.

*Subsonisk flygning=Flygplan som flyger med hastigheter under ljudhastigheten Mach 1.

*Supersonisk flygning=Flygplan som flyger med hastigheter över ljudhastigheten Mach 1.

 

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.