Inställda flyg i Amsterdam – vilka rättigheter gäller?

can

På torsdagsmorgonen lamslog ett stormoväder stora delar av centrala Europa och Amsterdams flygplats Schipol fick ställa in samtliga flygningar, sammanlagt 260 stycken. Detta ledde till att många resenärer drabbades, men vilka rättigheter har man som resenär vid inställda flyg?

Stormen på torsdagmorgonen fick det metereologiska institutet i Nederländerna att utfärda röd varning för stora delar av landet och stormen drabbade även Belgien under torsdagen.

”Extrem väderlek räknas visserligen som en extraordinär händelse men den som drabbats har ändå en hel del rättigheter på sin sida”, säger Airhelps Sverigechef Andreas Hermansson.

Enligt EU-förordning EG261 har passagerare rätt till finansiell ersättning om deras flyg blir försenade, inställda eller överbokade. Om orsaken däremot är extremväder som i det här fallet, räknas det som en ”extraordinär händelse” och flygbolagen är därmed inte skyldiga att betala någon ersättning till drabbade resenärer. Flygbolagen har dock andra skyldigheter, enligt Andreas Hermansson på Airhelp.

Flygbolaget ska förse sina passagerare med mat, dryck och eventuell logi. Flygbolaget ska även erbjuda det snabbaste transportalternativet till slutdestinationen eller full återbetalning av biljettpriset. Om resenären väljer att återbetalas, upphör flygbolagets skyldigheter kring kost och logi.

En resenär har rätt till upp till 600 euro i kompensation om:

  1. Flyget blir mer än tre timmar försenat till slutdestinationen
  2. Om flighten blir inställd, och passageraren inte ankommer till sin slutdestination inom två timmar efter utsatt tid för ankomst.
  3. Om passageraren nekas ombordstigning på en överbokad flight, vilket i sin tur leder till en försening som gör att vederbörande ankommer mer än tre timmar försent till slutdestinationen.

AirHelp är ett företag som hjälper till vid flygstörningar som tydligt faller under EU-lagstiftningen EC 261 eller USA:s Code of Federal Regulations. Dessa innehåller väldefinierade ersättningsbelopp för förseningar, inställda flyg och nekad ombordstigning för flygresor inom EU och nekad ombordstigning på grund av överbokning på flygresor i USA. Passagerare själva kan dock skicka in ytterligare ersättningsärenden direkt till flygbolagen för kostnader som har uppstått på grund av störda flygresor.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.