SAS väljer Airbus framför Boeing

31659446490_13209d216a_b
Det ser ut att bli fler Airbus A320neo i SAS flotta i framtiden. (Foto: Stein Olsen)

Enligt ett internt mejl som läckt ut från SAS ska bolaget ligga i slutförhandling med Airbus om nya medeldistansflygplan och om affären går i lås får Boeing nobben från SAS som idag har över 70 flygplan från den amerikanska flygplanstillverkaren i flottan.

Framtidens medeldistansflygplan i SAS flotta blir Airbus-flygplan. Detta enligt ett mejl från bolagets styrelse till de anställda som check-in.dk tagit del av. I mejlet skriver SAS-ledningen att man sitter i slutförhandling med Airbus om en stororder på flygplan i Airbus A320neo-familjen.

”Vi är glada att kunna meddela att vi nu ligger i slutförhandlingar med Airbus med målet att kunna skriva ett avtal under våren 2018 om en stor beställning av nya medeldistansflyg”, skriver SAS ledningen i mejlet som check-in.dk tagit del av.

Det är inte klart hur många flygplan som kommer att ingå i den nya ordern, men de nya flygplanen ska tillsammans med 30 andra A320neo som delvis finns i flottan och delvis ligger på order hos Airbus ersätta ungefär 70 Boeing 737 flygplan som SAS har idag. Boeing 737 flygplanen är av versionerna Boeing 737-600/-700/-800.

SAS har tidigare varit kända för att inte tveka att bland olika flygplanstyper, men det ser alltså ut som det är slut med det nu då en ny order hos Airbus gör att SAS bara har flygplan från Airbus på kort- och medeldistanslinjerna samt långlinjerna där Airbus A330/A340-flygplan används. Det väntas även nya långdistansflygplan i flottan hos SAS där en order på åtta Airbus A350 ska börja levereras under 2019. Förutom SAS egna flygningarna tillkommer underleverantörerna Cityjet, Cimber, Flybe och Nordica som flyger Bombardier CRJ 900 respektive ATR 72-600.

 

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.