Arlanda redo för A380 – men är flygbolagen det?

800px-A380LHnr7small1200
Lufthansa Airbus A380 på Arlanda under en demoflygning. (Foto: Brorsson)

Ombyggnationerna av Gate F66 på Arlanda är nu klara och gör att flygplatsen kan ta emot världens största passagerarflygplan, Airbus A380. Men är flygbolagen redo att sätta in superjumbon på flygningar till Sveriges största flygplats? 

För att utveckla Stockholm Arlanda Airport och locka fler flygbolag har flygplatsen sedan 2013 jobbat med att certifiera en del av taxi- och bansystemet för att kunna ta emot A380-flygplan. Detta arbete är nu färdigt och Arlanda kan ta emot superjumbon och även dock flygplanet till Gate F66 som är specialbyggd för A380:n.

Gate F66 har nu tre passagerarbryggor för att kunna tömma A380:n på 35 minuter och vända hela flygplanet på en och en halv timme. Dessutom har boardingdisken vid gaten byggts ut för att kunna hantera alla 544 passagerare som kan finnas ombord på världens största passagerarflygplan.

Arlanda är alltså redo för A380-trafik, men är flygbolagen det? Ett flygbolag som trafikerar Arlanda idag och som troligtvis är flygplatsens största chans till regelbunden A380-trafik är Emirates. Emirates trafikerar idag Dubai-Stockholm med en Boeing 777-300ER på upp till två dagliga avgångar.

Men är det verkligen sannolikt att tro att Emirates kommer börja flyga med superjumbon på Arlanda precis som idag gör på Kastrup? Tveksamt, Emirates tvekar om A380:n är rätt flygplansmodell för framtiden och samtidigt finns det en fördel med att ha två avgångar per dag med en Boeing 777 istället för en avgång med A380. Två avgångar ger passagerarna mer flexibilitet och möjlighet till att byta flyg på Emirates hubb i Dubai vilket lockar fler passagerare till Emirates. Samma resonemang har Qatar Airways som flyger till Doha med Boeing 787 Dreamliner från Arlanda.

Det återstår att se om regelbunden A380-trafik blir verklighet på Arlanda, kanske kan Pre-clearance till USA hjälpa på traven. Något som dock gör flygplatsens möjligheter till A380-trafik mindre är flygskatten som introduceras den första april i år.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.