Kastrup bygger ny pir

Copenhagen skilt på taget
Kastrup bygger ut för att kunna ta emot fler passagerare än idag. (Foto: CPH Airport)

Byggnationen av en ny pir på Köpenhamns flygplats, Kastrup, har varit igång en tid och är den största byggnationen på flygplatsen på över 20 år, och ska säkra kapaciteten på att kunna ta emot 40 miljoner passagerare per år på flygplatsen. I måndags hade man ”rejsegilde” på Kastrup för den nya delen av Terminal 3. 

Den nya piren, Pir E, ska stå färdig år 2020 och vara på 36 000 kvadratmeter och ha 13 gater som ska vara särskilt anpassade till de allra största passagerarflygplanen, widebody-flygplan, som till exempel Airbus A380 och Boeing 747.

”Det blir en vacker och markant byggnad med massor av ljus och luft till passagerarna, och en byggnation som skapar mer plats för tillväxten på långlinjerna. Det är en viktigt del av hubben på Kastrup”, säger flygplatsens VD Thomas Woldbye.

Den första fasen av byggandet av Pir E kommer att vara färdigt redan nästa år och då kommer en ny passkontroll och sju nya gater att öppnas för användning. Pir E byggs som en utbyggnad från nuvarande Pir D och kommer att sträcka sig fram till lågpristerminalen CPH Go.Den nya piren är det största byggprojektet på Kastrup på över 20 år och kommer att säkra upp kapaciteten för 40 miljoner passagerare årligen.

Förutom Pir E planerar Kastrup att bygga ut terminalen på flera ställen, bland annat med en förlängd Pir B och C. Förlängningen av Pir B har dock mött motstånd från flygbolagen på grund av att förlängingen planeras att gå ut över bana 12/30 som används vid kraftiga sidvindar på Kastrup. Detta kan enligt flygbolagen leda till att man måste ställa in betydligt fler flygningar än idag vid kraftiga vindar som inte gynnar de två parallella banorna 04L/R-22L/R.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.