Efterfrågan på flygresor fortsatte att öka 2017

passenger-plane-19469_960_720
(Foto: Pixabay)

Under 2017 ankom och avreste närmare 47 miljoner människor vid svenska flygplatser. Det är sex procent fler än under 2016. Dessutom ökade antalet flygplansrörelser, starter och landningar, vid landets flygplatser. 

Förra året använde nästan 47 miljoner människor någon av landets flygplatser. Det motsvarar en ökning med sex procent jämfört med år 2016. Detta skriver Föreningen Svenskt Flyg i ett pressmeddelande.

Antalet starter och landningar ökade med 3 procent och är färre nu än vad de var för 20 år sedan. Större flygplansmodeller och högre beläggningsgrad är några av förklaringarna. Det i kombination med en kraftig energieffektivisering gör att utsläppen ligger kvar på samma nivå som för tio år sedan trots att antalet passagerare växt med mer än 12 procent under samma period.

”Efterfrågan på flygresor visar än en gång hur viktigt flyget är för tillgängligheten inom samt till och från Sverige. Flyget är långväga kollektivtrafik och en förutsättning för att människor ska kunna transportera sig över längre avstånd”, säger Svenskt Flygs generalsekreterare Henrik Littorin.

Sverige har i dagsläget cirka 40 flygplatser med kommersiell flygtrafik. Variationen beror på att det finns flygplatser som kan ta emot kommersiell trafik idag men som inte gör det, ska göra eller har tidigare gjort det. Vid dessa flygplatser ankom och avreste 30,9 miljoner utrikesresenärer och 15,8 miljoner inrikesresenärer. Antalet starter och landningar i kommersiell trafik uppgick till ca 267 000.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.