Lufthansa störst i Europa igen

lufthansa-2152712_960_720
Lufthansa är återigen det största flygbolaget i Europa. (Foto: Pixabay)

Under 2016 övertog Ryanair första platsen från Lufthansa som det största flygbolaget i Europa sett till antal passagerare. Men under 2017 bytte de båda flygbolagen plats ännu en gång, och Lufthansa är nu det största flygbolaget i Europa.

Ryanairs problem med att ha tillräckligt med piloter och flygplan för att kunna genomföra alla sin flygningar gjorde att man tappade positionen som Europas största flygbolag under 2017. Det irländska lågprisflygbolaget flög totalt 129 miljoner passagerare under förra året, vilket är en ökning från 2016 då Ryanair flög 116 miljoner passagerare.

Men Lufthansa ökade mer än Ryanair under 2017 och flög 130 miljoner passagerare, en ökning med 20 miljoner resenärer jämfört med år 2016. I Lufthansas trafiksiffror ingår hela Lufthansa Group vilket innebär att Austrian Airlines, Swiss och Eurowings passagerarantal också ingår i de 130 miljonerna.

En annan faktor till Lufthansas större tillväxt jämfört med Ryanair, förutom lågprisflygbolagets egna problem med besättningar och flygplan, har varit Air Berlins konkurs. Konkursen innebar att Lufthansa övertog stora delar av flygbolaget och har med det fått en oväntad stor passagerarökning under slutet av förra året.

Det tredje största flygbolag i Europa under 2017 var flygbolagsgruppen IAG, som bland annat består av British Airways, Iberia och Aer Lingus. IAG transporterade totalt 105 miljoner passagerare vilket innebär en ökning med fyra procent jämfört med året dess förr innan. Det fransk-nederländska samarbetet, Air France-KLM kom på fjärde plats med nästan 99 miljoner passagerare transporterade under 2017.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.