Karlstad tappar flyglinje på grund av flygskatten

norwegian_air_shuttle_b737-800wl_ln-dyd_muc
Norwegians Boeing 737-800 kommer inte att återvända på Karlstad-Alicante på grund av flygskatten. (Foto: Wikimedia Commons)

De senaste tre månaderna har varit en nagelbitare för såväl personalen på Karlstad Airport som återkommande Alicanteresenärer. Alla har väntat på ett besked inför 2018 och idag kom det, dessvärre blev det negativt och det innebär att Norwegian slutar flyga till Alicante från Karlstad på grund av flygskatten. Detta gör Karlstad Airport till det första offret för flygskatten som introduceras den första april i år. 

Norwegian har tidigare tvekat inför att satsa på svenska flyglinjer med tanke på den svenska flygskatten som införs den första april i år och nu börjar man också att tveka i verkligheten då man väljer att sluta flyga mellan Karlstad och Alicante. Detta just på grund av flygskatten.

”Norwegian skulle gärna vilja fortsätta satsa på och utveckla linjenätet till och från Karlstad, men med en flygskatt blir det dessvärre för kostsamt för oss att upprätthålla linjen Karlstad–Alicante”, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson informationschef på Norwegian.

Den nya flygskatten införs i april i år och innebär att flygbolagens kostnader per enkelresa höjs med flera hundra kronor beroende på resans längd. För Alicante medför skatten en extra kostnad på 560 kronor tur och retur.

”Det blir väldigt dyrt för en familj. Vi kan inte heller föra över beloppet på resenärerna, det är en stor apparat”, fortsätter Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Från Karlstad Airport sida tycker man att beskedet från Norwegian är tråkigt.

”Detta är en oerhört populär linje och vi vet att många värmlänningar har hus nere i Alicanteområdet och flyger ofta. Vi har verkligen lagt ner mycket arbete på att Norwegian ska fortsätta flyga men flygskatten kan vi inte råda över. Vi hoppas att det bara blir en paus och att trafiken kan återupptas 2019”, säger Hans Wennerholm VD på Karlstad Airport.

Norwegians övriga trafik på Karlstad Airport, Karlstad-Las Palmas, kommer dock att fortsättas flyga. Det ironiska i det hela är att Karlstad Airport är den första flygplatsen i världen som har en permanent tankanläggning för biojetbränsle.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.