SAS tappade passagerare i december

_SAS__A-319_OY-KBP_(4834348587)
SAS Airbus A319. (Foto: Aleksandr Markin)

I december valde två miljoner passagerare att flyga med SAS, vilket är något färre än föregående år. Enligt SAS beror detta på bolagets 70-årskampanj under hösten 2016 som ledde till rekordhöga trafikvolymer.

SAS fortsätter att alltmer anpassa destinationer och avgångar efter säsongsförändringarna i efterfrågan bland de som reser ofta. Under december ökade bolaget därför produktionen på de mer säsongsbetonade linjerna i Europa under framförallt julhelgen. Förändringen togs emot positivt och antalet resenärer ökade under månaden med sju procent på dessa linjer.

SAS ökade den totala kapaciteten i december med knappa 0,4 procent men trafiken minskade dock mer, med fyra procent. Detta resulterade i en kabinfaktor på knappt 70 procent, drygt 3 procentenheter lägre än december 2016.

Trafiken på SAS linjer i Europa och Skandinavien sjönk marginellt samtidigt som kapaciteten ökade med tre procent. På de interkontinentala linjerna ökade SAS kapaciteten med en procent och trafiken minskade med nästan sex procent. Det är alltså en dyster utveckling för SAS som ökar kapaciteten men tappar passagerare. Dock flög fler med SAS under 2017 än tidigare år, främst beroende på kapacitetsökningarna.

”Det är glädjande att fler resenärer än någonsin tidigare valde att flyga med SAS under 2017. Den framgångsrika anpassningen av nätverket har starkt bidragit till att de som reser ofta ökat sitt resande med SAS och att vår lönsamhet stärkts”, säger Rickard Gustafson, VD och koncernchef i SAS i en kommentar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.