KLM överför slottar till Norwegian

LN-NGE_Boeing_B.737WL_Norwegian_In_UNICEF_Colours_(9530601347)
Boeing 737 från KLM och Norwegian. (Foto: Aeroprints)

För att KLM inte ska få en alltför dominerande ställning på Amsterdams flygplats, Schiphol och på sträckan därifrån till New York, tvingas flygbolaget att lämna ifrån sig ett antal slottar till Norwegian som ska använda dem för flygningar till just The Big Apple.

Det är EU-kommisonen som tvingar KLM att lämna ifrån sig ett antal start- och landningstillstånd, slottar, på Schiphols flygplats detta rapporterar ch-aviation. Det är Norwegian som kommer att överta slottarna och använda de på flygningar mellan Amsterdam och New York från och med 7 maj. Norwegian kommer att flyga fyra gånger i veckan på linjen.

Enligt den nederländska tidningen Algemeen Dagblad har EU-kommisonen tittat på konkurrenssituationen på sträckan Amsterdam-New York och då funnit att KLM har en för dominerande ställning. Bolaget flyger själva 14 gånger i veckan mellan städerna och sedan flyger även KLMs samarbetspartner Delta Airlines elva gånger i veckan på sträckan. Detta ger de båda flygbolagen en marknadsandel på 83 procent sett till kapaciteten.

KLM kommer också att utöka antalet avgångar mellan Amsterdam och New York under sommaren i år. Då kommer KLM att flyga 20 gånger i veckan och Delta 14 gånger i veckan mellan de båda städerna. Därför tvingar EU-kommissionen nu KLM att överföra ett antal slottar för att flygbolaget inte ska få en alltför dominerande ställning.

Idag flyger endast ett ytterligare bolag mellan Amsterdam och New York och det är United Airlines som flyger en daglig avgång till Newark.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.