Boeing och Embraer i samarbete?

Boeing,_N7379E,_Boeing_737-9_MAX_(cropped)
Boeing 737 MAX 9. (Foto: Wikimedia Commons)

Efter Airbus samarbete med Bombardier, svarar Boeing nu och förhandlar med Embraer om ett eventuellt samarbete flygplanstillverkarna emellan. 

Sedan mitten av december har den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing och den brasilianska flygplanstillverkaren Embraer diskuterat ett samarbete mellan de båda. I de första rapporterna från samtalen kom det fram att man förhandlade om att Boeing skulle köpa en en stor andel av Embraer, där den brasilianska staten idag har huvudägandet. Något som talar mot detta är att den brasilianska staten tidigare varit skeptiska mot att ett utländskt flygbolag skulle ta kontrollen över Embraer.

Men nu skriver check-in.dk att den brasilianska tidningen Valor Economico rapporterar att diskussionerna handlar om ett joint venture mellan flygplanstillverkarna. Detta innebär att man delar på intäkter och utgifter i samband med produktion och utveckling av nya flygplanstyper.

Diskussionerna mellan Boeing och Embraer kommer bara ett par månader efter att Boeings ärkerival Airbus tillkännagivit att man köpt en aktiemajoritet i Bombardier CSeries projekt. Men nu ser det ut som att det som hänt med flygbolagen i USA och Europa, att stora flygbolag köper upp mindre, kommer att hända bland flygplanstillverkarna där Airbus och Boeing fortsätter att vara de dominerande krafterna.

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.