Ryanair ansöker om brittiskt flygtillstånd

Ryanair_aircraft_at_Brussels_South_Charleroi_Airport
Ryanair planerar för en ”hård” Brexit. (Foto: Michal Osmenda)

Ryanair är ett av flera flygbolag som fasar för vad en ”hård” Brexit kan innebära för flygbranschen. Därför har man nu ansökt om ett brittisk flygtillstånd, AOC, för att även i fortsättningen kunna flyga inom Storbritannien.

Brexit kan slå hårt mot flygtrafiken, och om inga avtal finns mellan Storbritannien och EU finns på plats under 2019 kommer inga flygningar att ske mellan de båda. Detta är dock inte så sannolikt, något som det finns en större risk för är att det blir svårare för flygbolag i Storbritannien att flyga inom EU samt vice versa.

Därför har bland annat easyJet bildat ett bolag i Österrike och nu planerar Ryanair att göra samma sak fast i Storbritannien för att garantera att det irländska flygbolaget kan utföra sina flygningar inom Storbritannien efter Brexit.

Ryanair har därför skickat in en ansökan om att få bilda ett brittiskt flygbolag, Ryanair UK, och ansökan finns just nu hos den brittiska flygmyndigheten, UK Civil Aviation Authority skriver Ryanair i ett pressmeddelande. Ryanair flyger idag ett flertal linjer inom Storbritannien, bland annat från London Stansted till Belfast, Edinburgh och Glasgow.

Förutom easyJet och Ryanair har ett ytterligare lågprisflygbolag, Wizz Air, bildat ett nytt bolag för att kunna flyga på samma linjer som idag efter Brexit. Wizz Air UK flyger idag från London Luton på 41 linjer, främst till östra Europa.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.