Fly Viking kastar in handduken

Fly-Viking-537-Dash-8
Fly Viking Bombardier Dash 8-100. (Foto: Avmax)

Det norska regionala flygbolaget Fly Viking som lanserades i mars förra året i ett försök att minska Wideröes dominerade ställning i Norge kastar nu in handduken och ställer in alla sina flygningar från 12 januari.
Fly Viking startades av en tidigare Wideröe-pilot och syftet med det nya bolaget var att pressa priserna på Wideröes många monopol-linjer. Man leasade en Dash 8-100 med registrering LN-FVA som började flyga från Fly Vikings Tromsö-bas till bland annat Trondheim och Bodö.

Ytterligare två Bombardier Dash 8-100 tillkom och antalet destinationer växte till tio. Men tekniska problem med flygplanen och ett fjärde flygplanen som fattades viktiga komponenter har gjort att många flygningar fått ställas in och med det ett stort passagerartapp. Detta är enligt Fly Vikings VD Ola Olsen anledningen till att man väljer att ställa in alla flygningar från 12 januari och avveckla flygbolaget.

Olsen säger också att Fly Viking inte haft möjlighet att vara med i bokningssystemet Amadeus vilket gjort att de som bokar flygbiljetter via en resebyrå inte haft Fly Viking som ett alternativ. Detta tillsammans med att bolagets egna bokningssystem varit dåligt har resulterat i ytterligare passagerartapp och en ohållbar situation för ett flygbolag som skulle pressa priserna och utmana Wideröe.

Dock kommer Fly Viking inte att läggas ned helt. Enligt ch-aviation kommer bolaget att fortsätta flyga rutten Örland-Oslo Gardermoen med leasade flygplan och personal. Fly Viking började att flyga sträckan i oktober förra året efter att det danska flygbolaget med namnet Air Norway lämnat linjen efter ett långt uppehåll på grund av en renovering av start- och landningsbanan på Örlands flygplats.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.