Niki i konkurs och uppköpta av IAG

Niki_(Air_Berlin)_Airbus_A320-214_OE-LER_(21384304560)
Niki Airbus A320 med sharklets. (Foto: Wikimedia Commons)

Det österrikiska, tidigare dotterbolaget till Air Belrin, Niki gick tidigare i december i konkurs efter att EU-kommissionen inte godkänt ett Lufthansa-övertagande av bolaget. Men nu ser det ut som att Niki kommer upp i luften igen när IAG köpt flygbolaget. 

IAG, Internationel Airlines Group, köper det österrikiska flygbolaget Niki, som grundades av förre F1-stjärnan Niki Lauda, för en total kostnad på 36,5 miljoner euro och får med det 15 Airbus A320-flygplan samt start-och landningstillstånd på flygplatserna i Wien, Düsseldorf, München, Palma på Mallorca och Zürich.

”Niki var den mest ekonomiska delen av Air Berlin, och flygbolagets fokus på semesterresenärer passar perfekt ihop med Vueling. Köpet kommer att möjliggöra en ökad närvaro för Vueling i Österrike, Tyskland och Schweiz,” säger IAGs VD Willie Walsh.

Men varumärket Niki kommer, trots dess positiva ekonomiska resultat, inte följa med upp i luften när IAG planerar att starta upp det österrikiska flygbolaget på nytt. Istället ska de 15 flygplanen tas över av IAGs lågprisflygbolag Vueling. De 15 flygplanen, ska till en början flygas av ett nytt österrikiskt dotterbolag till Vueling som IAG startat och detta ska leda till att 740 personer kan behålla sina jobb från Niki.

Vueling är ett spanskt lågprisflygbolag som har en flotta med 107 stycken Airbus A320 flygplan som flyger till 163 destinationer från 16 baser, främst i Spanien, och två hubbar i Barcelona och Rom.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.