Emirates avgör om Airbus fortsätter med superjumbo

A6-EDY_A380_Emirates_31_jan_2013_jfk_(8442269364)_(cropped)
Emirates Airbus A380. (Foto: Maarten Visser)

Om Airbus inte får en ny order från Emirates gällande Airbus A380-flygplan är flygplanstillverkaren beredd att lägga ned tillverkningen av superjumbon. Detta rapporterar Reuters. 

Airbus arbetar i skrivande stund med en reservplan gällande en avveckling av A380-tillverkningen om Emirates väljer att inte beställa fler superjumbos. Det Dubai-baserade flygbolaget och den europeiska flygplanstillverkaren har legat i förhandlingar om en ny order på superjumbon en tid och samtalen bröt samman under Dubai Air Show i december 2017. Detta då Emirates vill ha en garanti från Airbus att man kommer att tillverka A380-flygplan under en tioårsperiod, något som Airbus inte alls är säkra på.

Tidigare har Airbus sagt att man från år 2019 är redo att gå från en tillverkning på 12 A380 per år till sex då intresset för superjumbon avtagit och att man inte fått in några nya beställning på flygplanet sedan 2015. Idag har Airbus 317 stycken beställningar på superjumbon och med en tillverkningstakt på tolv eller sex flygplan per år kommer man att hålla igång tillverkningen en bra tid framöver även om Emirates väljer att inte beställa fler. Något som just nu ser mycket osäkert ut.

För att göra A380:n mer attraktiv har Airbus lanserat en A380neo-version, new engine option, precis som med A320-familjen, dock har man sagt att en neo-variant inte kommer att bli verklighet då det inte finns någon marknad för detta idag. Efter skrotningen av neo-versionen har Airbus nu siktet inställt på A380plus. Airbus A380plus är en uppgradering som enligt Airbus ska ha 13 procent längre driftskostnader än dagens A380-800 med bland annat nya winglets och en fyra procents lägre bränsleförbrukning.

Airbus genomförde den första flygningen med världens största passagerarflygplan, A380, under år 2005 och den första kom i reguljär trafik hos Singapore Airlines två år senare och idag flyger över 200 stycken A380 världen över. Emirates är den överlägset största operatören och flyger med 101 stycken A380-800, medan den andra största operatören Singapore Airlines idag har 17 stycken i sin flotta.

Tiden för superjumbos som A380 och Boeing 747 jumbojet ser ut att ha runnit iväg till förmån för de mindre men modernare, mer bränsleeffektiva och mer miljövänliga flygplanen Airbus A350 och Boeing 787 Dreamliner.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.