Arlanda passerar 26 miljoner resenärer

Arlanda_ ny_ pir_Camera 1_2070622_Nordic_Office_of_Architecture_Color
Arlanda växer och därför bygger man ut. Här syns den nya piren vid Terminal 5 som nu byggs. (Foto: Nordic – Office of Architecture)

I förra veckan nådde Stockholm Arlanda Airport 26 miljoner passagerare vilket är det nya rekordet på flygplatsen. Det är en ökning med 8 procent, 1,9 miljoner resenärer, jämfört med motsvarande period 2016.

I kampen om att bli den största flygplatsen i Norden växer Arlanda, men är ändå en bra bit efter både Kastrup och Gardermoen. I förra veckan nådde Stockholm Arlanda Airport 26 miljoner passagerare vilket är det nya rekordet på flygplatsen. Det är en ökning med 8 procent, 1,9 miljoner resenärer, jämfört med motsvarande period 2016.

Den 24 maj 2017 i år noterades en rekorddag på Stockholm Arlanda Airport då över 100 000 passagerare reste till eller från flygplatsen, ett så stort antal resenärer har aldrig tidigare passerat flygplatsen på ett dygn. Sedan 2010 har passagerarutvecklingen ökat med 62,5 procent, från 17 till 26 miljoner resenärer. Även utvecklingen av nya flyglinjer har varit positiv under året. Under 2017 har 33 nya utrikeslinjer etablerats på Arlanda, varav 28 nya flyglinjer inom Europa och fem flyglinjer till destinationer på andra kontinenter.

”Vi har ett fantastiskt år bakom oss med ett imponerande antal resenärer som valt att resa till och från Swedavias flygplatser. Det känns väldigt roligt att få avsluta året med det här resenärsrekordet på Arlanda”, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia.

I ett pressmeddelande från Swedavia skriver man att Stockholm Arlanda Airport ska bli den ledande flygplatsen i Skandinavien, en flygplats redo för framtidens resande, som erbjuder smidiga och inspirerande reseupplevelser, en ledande mötesplats och är en internationell förebild inom hållbarhet.

För att kunna bli den ledande flygplatsen i Skandinavien gör Swedavia nu omfattande miljardsatsningar och byggnationer. Resultatet blir ökad kapacitet, mer shopping och restauranger, fler hotell- och kongressmöjligheter och fler destinationer. Frågan är dock om det satsa för  mycket på shopping och restauranger, fler hotell- och kongressmöjligheter vilket gör att arbete med nya destinationer och passagerarökningar blir lidande.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.