LFV flygtrafikleder nu Sundsvall Timrå Airport på distans

rtc14 (1)
LFV:s kontrollcentral med Sundsvall Timrå Airport framför sig. (Foto: LFV)

Sundsvall Timrå Airport blev på onsdagen Sveriges andra flygplats att flygtrafikledas på distans efter Örnsköldsvik Airport. Klockan 07.00 stängdes tornet och flygtrafiktjänsten flyttades över till LFV:s (Luftfarsverket) kontrollcentral.

Nu är inte avståndet så stort mellan tornet på Sundsvall Timrå Airport och LFV:s kontrollcentral, bara omkring 100 meter, men inte desto mindre är det ett paradigm- och teknikskifte när tornet på flygplatsen nu har stängt. Det har varit i bruk sedan flygplatsen öppnade för civil trafik år 1944.

”Det är oerhört glädjande att vi nu är igång med flygplats nummer två med den teknik som Saab och LFV har utvecklat under drygt tio års tid och som är banbrytande för branschen. Vi har tagit med oss drygt två och ett halvt års erfarenhet från Örnsköldsvik Airport i arbetet med Sundsvall men varje driftgodkännande från Transportstyrelsen och varje driftsättning är unik för den enskilda flygplatsen”, säger LFV:s generaldirektör Ann Persson Grivas.

2015 blev Örnsköldsvik Airport Sveriges och världens första flygplats att flygtrafikledas på distans. Den 21 april förklarade den dåvarande infrastrukturministern Anna Johansson LFVs kontrollcentral i Sundsvall för öppnad.  I LFV:s kontrollcentral i Sundsvall finns det plats för ytterligare tre flygplatser att flygtrafikledas på distans. Närmast i tur att anslutas är Linköping City Airport.

LFV är Sveriges ledande aktör inom flygtrafikledning och är också med och utvecklar det Europeiska luftrummet genom samarbeten i olika former. LFV har lång erfarenhet av att erbjuda konsulttjänster inom luftfartsområdet på den internationella marknaden.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.