Bästa och sämsta dagarna att flyga under jul och nyår

Delayed
(Foto: Jordiet)

Ska du ta flyget i jul? Då kan det vara bra att ha koll på vilka dagar, flyglinjer och flygplatser som bör undvikas för att slippa drabbas av förseningar. Statistik från Airhelp visar vilka som var sämst i klassen i fjol.

Julen hör till en av årets mest intensiva reseperioder och dessvärre är det inte ovanligt med förseningar. Under julen förra året fanns stora skillnader mellan vilka flygplatser och dagar som hade flest flygstörningar.

Airhelp har tagit fram statistik från perioden 19-31 december 2016 som visar att de mest drabbade flygsträckorna var Stockholm Arlanda-Reykjavik/Keflavik, Göteborg Landvetter-London Gatwick och Stockholm Arlanda-Amsterdam.

Siffrorna visar också att Malmö Airport var den flygplats där flest flygstörningar uppstod. Det gällde framför allt under mellandagarna. Även Arlanda hade en hel del förseningar, men till skillnad från Malmö, inträffade de framför allt dagarna före julhelgen. Landvetter drabbades hårdast vid nyår med 28,6 procents förseningar under självaste nyårsafton. Sveriges punktligaste flygplats under julen 2016 var Sundsvall. Härifrån gick 86,4 procent av flygen i tid.

”Flera faktorer, som väderlek och passagerartryck, kan bidra till flygstörningar under julledigheterna. Medan Malmö i fjol hade det extra svårt under mellandagarna drabbades Arlanda hårdast inför julhelgen och Göteborg under nyår. Även om ingen jul är den andra lik kan det vara en fingervisning om vilka flyg och dagar som kan vara bra att undvika för den som planerar att flyga i jul”, säger Andreas Hermansson, chef på Airhelp Sverige.

När det gäller de tre största flygplatserna i Sverige, Arlanda, Landvetter och Malmö, var julafton den i särklass bästa dagen att flyga på under julhelgen i fjol, om man ville slippa förseningar. Den 24 december 2016 hade exempelvis Malmö flygplats inte ett enda försenat plan på hela dagen. På Landvetter var flygen nästan lika punktliga. Där avgick och landade drygt 97 procent på utsatt tid. Arlanda var lite sämre, drygt 88 procent höll schemat. Det är ändå långt bättre än under övriga dagar under mätperioden 19-31 december 2016 då minst 25 procent av flygen var försenade på Arlanda.

Bromma är undantaget som bekräftar julregeln bland de stora svenska flygplatserna. Härifrån gick endast två av tre flyg i tid på julafton i fjol. Bästa dagen att flyga från Bromma under jul och nyår 2016 var i stället 20 december då 90,5 procent gick i tid.

 

Bästa tidpunkten att flyga under jul och nyår:

Arlanda – 24 dec (Julafton), 11,7% försenade flyg

Malmö flygplats – 24 dec (Julafton), 0% försenade flyg

Landvetter – 24 dec (Julafton), 2,9% försenade flyg

Bromma – 20 dec, 9,5% försenade flyg

Dagar och flygplatser att undvika i jul och nyår:

 1. Malmö flygplats – 26 dec (Annandag jul) 43,7% försenade flyg
 2. Malmö flygplats – 28 dec, 40% försenade flyg
 3. Malmö flygplats – 27 dec, 38,5% försenade flyg
  4. Landvetter – 30 dec, 37% försenade flyg
  5. Arlanda – 23 dec, 34,3% försenade flyg
  6. Arlanda – 22 dec, 33,7% försenade flyg
  7. Arlanda – 27 dec, 30,6% försenade flyg
  8. Arlanda – 19 dec, 28,7% försenade flyg
  9. Landvetter – 31 dec, 28,6% försenade flyg
  10. Arlanda – 20 dec, 28,3% försenade flyg

Julhelgens värsta flyglinjer:
1. Arlanda-Keflavik (Reykjavik): Förra julen råkade hela 84 procent av alla avgångar från Arlanda till Keflavik på Island ut för någon form av flygstörning under mätperioden, med totalt 25 flighter.
2. Landvetter-Gatwick (London): En annan problematisk flygsträcka var den mellan Landvetter och Gatwick där 47,4 procent drabbades av någon form av flygstörning.
3. Arlanda-Amsterdam: Av de flyg som avgick mellan Arlanda och Amsterdam under julen 2016 drabbades 36,6 procent av störningar i trafiken.
4. Landvetter-Oslo: Nästan var tredje avgång (32,1%) mellan Landvetter och Oslo var försenade i fjol.
5. Landvetter-Heathrow (London): De personer som valde att flyga mellan till Heathrow från Landvetter klarade sig något bättre än de som valde Gatwick. Men även denna sträcka var kraftigt utsatt för förseningar under julen 2016 – 30,4% av avgångarna drabbades.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.