Gardermoen störst i Norden

OSL - Høstbilder Flyfoto
Oslo Gardermoen under byggandet av flygplatsen nya pir. (Foto: Oslo Airport)

Kastrup tappade passagerare samtidigt som Gardermoen ökade under november och det gjorde att Oslos flygplats övertog platsen som största flygplats i Norden från Kastrup. Arlanda hamnar på en tredje plats och har en bit kvar till toppen.

Gardermoen ökade antalet passagerare med 3,9 procent under november samtidigt som Kastrup minskade med 3,4 procent jämfört med samma månad förra året. Omräknat till antal passagerare innebär det att Gardermoen var den största flygplatsen i Norden under november. 2,12 miljoner passagerare passerade Gardermoen under november och på Kastrup 2,10 miljoner passagerare. Gardermoens status som störst i Norden är dock inte så stor sett till antal passagerare Det skiljer endast 19 000 passagerare mellan Oslo och Köpenhamn, men ner till Sverige största flygplats Arlanda är det ett större hopp.

Stockholm Arlanda hade under november månad 2,04 miljoner passagerare och över hela året, januari-november, har Arlanda en passagerartillväxt på åtta procent. Under november var skillnaden mellan tvåan Kastrup och trean Arlanda 53 000 passagerare.

Anledningen till att Kastrup tappar medan både Gardermoen och Arlanda ökar är främst att transfertrafiken på den danska storflygplatsen har minskat med över 15 procent under november vilket i faktiska antal är ett tapp på drygt 37 000 passagerare. Ett av skälen till den minskade transfertrafiken är att det idag finns fler direktlinjer från Oslo och Stockholm än tidigare vilket innebär att färre behöver byta flygplan på Kastrup som annars varit ett vanligt resemönster. Förutom en minskad transfertrafik minskade även inrikesresandet i Danmark samt Europalinjerna. Det enda glädjeämnet för Kastrup under november månad var de interkontinentala linjerna som ökade med 0,4 procent.

Totalt sett över januari till november är Kastrup störst med nästan 27,2 miljoner passagerare, Gardermoen hamnar tvåa med 25,5 miljoner och Arlanda trea med 24,7 miljoner passagerare.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.