Lufthansa närmar sig ett övertagande av Alitalia

EI-DSC_-_Alitalia_-_Airbus_A320_(19607587009)
Lufthansa Airbus A319 och Alitalia A320. (Foto: Lasse B)

Lufthansa Group har sedan en tid tillbaka varit på jakt efter ett övertagande av det italienska krisdrabbade flygbolaget Alitalia. Nu ser det ut som att man närmar sig slutet på jakten då representanter från Lufthansa besökt Rom i veckan för att diskutera villkoren om övertagandet.

Alitalia har varit i ekonomisk kris sedan Etihad Airways slutade att föra in pengar i bolaget tidigare i år. Sedan dess har man letat efter en köpare och både Lufthansa, Ryanair och easyJet har nämnts som möjliga kandidater. Men nu ser det ut som att Lufthansa blir det bolaget som övertar Alitalia efter att de båda bolagen suttit i förhandlingar i Rom.

Enligt ch-aviation anser italienska myndigheter att Lufthansas bud är det enda som kan säkra en långsiktigt utveckling av Alitalia. Det spekuleras om att Lufthansa ska kasta upp mellan 250 och 300 miljoner euro för att affären ska gå i lås och ett nytt Lufthansa Italia bildas. Den italienska staten vill helst nå en överenskommelse senast i slutet av januari rapporterar den italienska dagstidningen Il Messaggero.

Om Lufthansa köper Alitalia kommer man att minska flygplansflottan från dagens 115 till ungefär 90 stycken och fokusera på att utveckla långlinjeflygningarna från Rom Fiumicino som idag är Alitalias hubb. Fiumicino-flygplatsen blir i så fall Lufthansa gruppens femte hubb efter Frankfurt, München, Wien och Zürich. I och med minskandet av flygplan planerar Lufthansa även att göra sig av med 2000 anställda vilket innebär att Alitalia går från 8000 till 6000 anställda.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.